Maemo + Moblin wordt MeeGo

Nokia voegt zijn besturingssysteem Maemo samen met Linux Moblin van Intel. Dat maakten de twee bedrijven bekend op een gezamenlijke persconferentie op het MWC in Barcelona. Het beheer van het nieuwe OS MeeGo ligt bij de Linux Foundation.

MeeGo is niet alleen bedoeld voor smartphones, maar ook voor netbooks, televisies en computersystemen in auto’s, zo maakten de twee bedrijven bekend. MeeGo zal binnen vier maanden klaar zijn, waarna later dit jaar de eerste elektronica – vermoedelijk een smartphone van Nokia – met MeeGo moet verschijnen.

Maemo was het besturingsysteem dat Nokia gebruikte op zijn experimentele internettablets en op de N900. Waarschijnlijk zal de N900 niet kunnen worden opgewaardeerd naar MeeGo, al hebben de bedrijven daar officieel nog niets over bekendgemaakt.

Intel probeerde met Linux Moblin marktaandeel te winnen in de smartphonemarkt. Daartoe heeft het eerder ook een eigen chipset gepresenteerd onder de naam Moorestown. Het eerste toestel met deze processor was de GW990 van LG met een 4,8″-scherm en Linux Moblin 2.1.

MeeGo zal beheerd worden door de Linux Foundation. Daarmee geeft Nokia de controle op zijn eigen OS uit handen. MeeGo zal een Linux-distro worden die op verschillende elektronica kan draaien. Er zijn nog geen afbeeldingen van het nieuwe OS. Nokia en Intel kondigden vorig jaar al een verregaande samenwerking aan, al was onbekend hoe die eruit gaat zien.

Bron: www.tweakers.net